VANLIGA FRÅGOR

& SVAR

Det är alltid lika roligt när folk hör av sig med funderingar och frågor. Här har vi samlat de vanligaste ställda frågorna tillsammans med våra svar.

Allergier

Innehåller Kickup/Real White spår av gluten?

Svar:
Produkten är inte naturligt fri från gluten men klassas ändå som glutenfri då analysresultaten visar på värden under 5 mg/kg. Analyser kan inte mäta lägre nivåer än detta.

Om du skulle uppleva obehag vid användandet av Kickup/Real White?

Svar:
Så råder vi dig till att sluta använda produkten. Vi ser dock gärna att du meddelar oss så vi kan försöka ta reda på varför du känner obehag. Alla ingredienser är godkända som livsmedel men det utesluter inte att man kan reagera på dem.

Allmänt

Vad är Kickup/Real White?

Svar:
Kickup/Real White är tobaks och nikotinfria prillor – pods i vår värld. Podsen är smaksatta med livsmedelsgodkända tillsatser och fullproppade med vitaminer, mineraler, antioxidanter, ginseng, koffein, samt vårt unika pollenextrakt.

Vad är skillnaden på Kickup mot andra tobaks- och nikotinfria produkter?

Svar:
Kickup är en fuktig produkt som inte behöver förvaras i kyl för att hålla sig fräsch. Det som skiljer Kickup från liknande produkter (ex. onico) är att den innehåller te- och kakaofibrer och tillverkas i en pastöriseringsprocess. Det ger en konsistens och färg som starkt påminner om snus. Kickup är det bättre alternativet då vi har tillsatt extra ingredienser för att få ett mervärde och inte bara att substitut att ha under läppen.

Historien bakom Kickup?

Svar:
Vi kände att det saknades något på ”snusmarknaden”. Det fanns inget bättre alternativ till snus. Vi vill hjälpa snusare att sluta eller trappa ner sitt snusande på ett bättre sätt än vad det finns idag. Vi brainstormade och kom tillsammans med experter inom olika områden fram till hur formuleringen av Kickup skulle se ut. Vi ville/vill vara det bättre alternativet. Det som kom fram var den unika sammansättningen av vitaminer och mineraler tillsammans med smak och känsla – Kickup Functional Pods.

Vad är pods?

Svar:
”Pods” är ett ord som Kickup använder på portionspåsen som ibland även kallas prilla.

Hur använder man Kickup/Real White?

Svar:
En pods placeras under överläppen. Hur länge den skall ligga inne beror på person till person.  Ju längre tid som podsen ligger inne desto mer lakas ut av vitaminer, mineraler m.m. Det är ingen fara att svälja ”saften” från podsen. Skulle man råka svälja podsen så är det ingen större fara skedd, hela podsen är ett livsmedel.

Är Kickup ett svenskt snus utan tobak?

Svar:
Nej, Kickup/Real White klassas som ett livsmedel, snus är per definition en tobaksvara. Kickup används dock på samma sätt som vanligt snus men saknar tobak och nikotin.

Vilka varianter finns av Kickup/Real White?

Svar:
Kickup finns som Kickup Pods och i en specialvariant som vi kallar Real White.

Kickup  pods finns i tre varianter: Original och Mini original samt Mint.

Real White finns i Original och Mint.  Real White är marknadens enda helvita prilla, lika vit när den stoppas in som när den tas ut.

Effekt

Ger Kickup/Real White någon uppiggande och välbefinnande effekt?

Svar:
Den unika sammansättningen av vitaminer, mineraler och antioxidanter har vi tagit fram för att ge konsumenten ett medvärde och ett välbefinnande. Många mår bättre och känner ett välbefinnande på grund av att man lyckats bli mindre beroende av tobak och nikotin. Det går dock inte att vetenskapligt bevisa då konsumtionsmönstret avgör hur mycket av ämnena som konsumenten tillgodogör sig de olika ämnena.

Vårt Pollenextrakt som är fyllt med antioxidanter som bidrar till att skydda kroppens celler gör också att man efter en tids användning kan känna ett större välbefinnande för att kroppen mår bättre.

Varje pods innehåller ca 3 mg koffein vilket verkar uppiggande och 0,8 mg ginseng.

Hur skall Kickup/Real White förvaras?

Svar:
Kickup/Real White behöver inte kylförvaras men försämras inte om den förvaras svalt.

Graviditet

Kan jag använda Kickup när jag är gravid?

Svar:
Vi rekommenderar att gravida följer livsmedelsverkets kostråd för gravida därför bör gravida ej använda Kickup då de innehåller ginseng.

Innehåll

Vad innehåller Kickup/Real White?

Svar:
Kickup Pods:

Vatten, Te, Bio X20 (inulin, magnesium, niacin, zink, vitamin E (antioxidant), pantotensyra, B6, riboflavin, tiamin, selen, folsyra, biotin (antioxidant), B12), Surhetsreglerande medel (natriumbikarbonat), Salt, Aromer (inkl. rökarom),  Kakaofiber, Natriumalginat, Konserveringsmedel (kaliumsorbat), Pollenextrakt, Guarana (koffeinkälla), Xylitol, Ginseng, Vitamin C.

Real White:

Microkristallinisk cellulosa (E460), Vatten, Bio X20 (inulin, magnesium, niacin, zink, vitamin E (antioxidant), pantotensyra, B6, riboflavin, tiamin, folsyra, biotin, selen (antioxidant), B12), Salt, Sötningsmedel (xylitol, E950), Aromer, Natriumalginat, Konserveringsmedel (kaliumsorbat), Guarana (koffeinkälla), Surhetsreglerande medel (natriumbikarbonat), Ginseng, Vitamin C (antioxidant), Niacin.

Alla tillsatser är livsmedelsgodkända. Kickup/Real White pods klassas som ett livsmedel.

Vad är Bio X20?

Svar:
Bio X20 är vår egen sammansättning av vitaminer, mineraler och antioxidanter.

Vad är Pollenextrakt?

Svar:
Pollenextrakt är utvunnet ur majs, råg och tallpollen. Pollenextraktet innehåller den verksamma antioxidanten Superoxide Dismutase (SOD).

Vad är mikrokristallincellulosa?

Svar:
Det framställs genom att man behandlar, cellulosa, som man tagit fram ur pappersmassa från fiberrika växter med hjälp av mineralsyror. Det blir då ett livsmedelsklassat pulver som är inert (förbrukas inte). Pulvret används som ”fylle” i Real White.

E – numret är E460

Det används även som förtjockningsmedel och stabiliseringsmedel i tex såser och glassar men även som fettersättning i livsmedel med lägre fetthalt.

Innehåller Kickup/Real White genmodifierade tillsatser?

Svar:
Vi använder inte genmodifierade råvaror och tillsatser i Kickup/Real White. Vi ställer krav på våra leverantörer att de måste intyga att det är GMO-fritt

Varför innehåller Kickup/Real White pods rökarom?

Svar:
Rökaromen gör att det är lättare för inbitna snusare att trappa ner då aromen ger mycket av smaken de är vana vid från tobakssnus.

Hur mycket ginseng/koffein innehåller Kickup/Real White?

Svar:
Kickup/Real White innehåller cirka 3 mg koffein per prilla. Det innebär att man maximalt får i sig  ca 75 mg koffein vid användning av en hel dosa per dag.

En normalstor kopp kaffe (150 ml) innehåller i genomsnitt 50-105 mg koffein.

Varje pod av Kickup/Real White innehåller också ca 0,8 mg ginsenosider som är de aktiva ämnena i ginsengrot. För miniprillan gäller hälften av ovan värden.

Hur mycket vitaminer och mineraler innehåller Kickup/Real White?

Svar:
Nedan värden finns i 100g pods. Procentsatsen är rekommenderat dagligt intag. Varje prilla innehåller 1 % av nedan värden och en miniprilla 0,5%

 • Biotin, 936 µg, (1872%)
 • Vitamin C, 468 µg (585%)
 • B12, 12,5 µg, (499%)
 • Folsyra, 936 µg, (468%)
 • Tiamin, 4,7 mg, (425%)
 • Niacin, 62,4 mg , (390%)
 • Riboflavin, 5,3 mg, (381%)
 • B6,  5,1 mg, (361%)
 • Pantotensyra, 15,6 mg, (260%)
 • Vitamin E, 13 mg, (108%)
 • Zink , 23,4 mg, (234%)
 • Magnesium, 455mg, (121%)
 • Selen, 64,7 µg, (118%)

Innehåller Kickup/RealWhite socker?

Svar: 
Kickup/Real White innehåller inte något tillsatt socker.

Innehåller Kickup/Real White sötningsmedel?

Svar: 
Ja Real White innehåller sötningsmedlet Acesulfam K som även är vanligt i tex läsk och saft.

Varför har ni använt just växtfibrer vid tillverkning av Kickup?

Svar: 
Vi sökte efter ersättare till tobak för att göra vår produkt så lik vanligt snus som möjligt för att den trogna snusaren skulle känna igen sig. Vi fastnade då för te och kakao fibrer då dessa inte har egenskapen att spjälkas ner av saliven och bidra till hål i tänderna.

Finns det växtfibrer i andra livsmedel?

Svar: 
Ja, många livsmedel innehåller fibrer. Fibrer finns i grönsaker, frukt och bröd tillexempel.

Vilket pH har Kickup/Real White?

Svar: 
Kickup/Real White har ett neutralt pH på cirka 7-7,5

Vad händer om jag sväljer en pods Kickup/Real White?

Svar: 
Man bör naturligtvis inte svälja produkten. Om detta ändå skulle hända passerar prillan ut ”den naturliga vägen”.

Är Kickup/Real White vegetariskt?

Svar: 
Kickup/Real White innehåller inga produkter som kommer från djurriket.

Marknadsföring, hållbarhet och pris

Hur lång hållbarhet har Kickup/Real White?

Svar:
Kickup är unik då den har 10 månaders hållbarhet från produktionsdagen räknat, gäller oöppnad förpackning. Real White har 12 månaders hållbarhet. Utöver den långa hållbarheten så krävs inte kylförvaring för att hålla produkten fräsch. Rekommenderad förvaringstemperatur är mellan  +4C – 18C.

Vad kostar Kickup/Real White?

Svar: 

Det råder fri prissättning i Sverige och återförsäljarna bestämmer själva slutpriset i butik på Kickup & Real White. Butikernas prissättning varierar mellan kedjor, och från butik till butik. Kickup rekommenderar ett pris till handeln men det är upp till varje handlare att bestämma slutpriset.  Priset i handeln ligger allt mellan 23kr till ca 35kr.

Finns det någon åldersgräns på Kickup/Real White?

Svar: 

Kickup & Real White är ingen tobaksprodukt och innehåller varken nikotin eller tobak. Därmed har produkten inte någon åldergräns. Eftersom Kickup & Real White är en renodlad energiprodukt så rekommenderar vi samma åldersgräns som energidryck, dvs 15 år.

Hur marknadsförs Kickup/Real White?

Svar: 

Kickup & Real White deltar i olika evenemang och event som tilltalar vår målgrupp. Kickup är bl a stolt partner till vårt folkkära fotbollslandslag sedan 2012, och vi syns främst i sammanhang som har med idrott & hälsa att göra. Kampanjer med våra kunder, via sociala medier bl a Facebook är återkommande marknadsföringsinsatser.

Var kan man köpa Kickup/Real White?

Svar: 

Kickup & Real White säljs normalt där man idag kan köpa tobakssnus dvs i matbutiker, kiosker eller bensinstationer.  Vi finns även på bl a Gymgrossisten, Teknikmagasinet & HälsoKraft. Saknar du produkterna i din butik kontakta vår kundtjänst så kontaktar de butiken ifråga..

Munnen

Kan tänderna missfärgas, bli bruna om man använder Real White?

Svar: 
Nej, tänderna missfärgas inte av Real White. Det finns inga ingående ingredienser som avger färg. Podsen är vit när den stoppas in och vit när den tas ut.

Kan Kickup ge hål i tänderna?

Svar: 
Sammansättningen av Kickup skiljer sig från de jämförbara produkter som finns på marknaden. Huvudingredienser är tefiber som innehåller floor och inte majsfibrer som det var i produkter från annan tillverkare.  Kickup har en bra pH-stabilitet, vilket motverkar syraattacken mot rotytorna där podsen ligger.

Irriterar Kickup/Real White på tandköttet som vanligt snus?

Svar: 
Irritation på tandköttet uppkommer på grund av skillnaden i pH mellan podsen och pH i munnen. Det är inte som många tror en speciell syra som gör att det irriterar/fräter. Vi har försökt att komma så nära munnens naturliga pH när vi gjort receptet för podsen detta göra att vi minskat risken för irritation. I enstaka fall kan podsen ändå irritera slemhinnan. Då detta skulle uppstå prova med att byta plats på podsen i munnen och skulle besvären inte avta så rekommenderar vi dig att sluta använda vår produkt.

Kan man sluta snusa med hjälp av Kickup/Real White?

Svar: 
Ja det är vår tanke. Om man inte kan sluta så kan man åtminstone trappa ner. Många säger att känslan, smaken och det där lilla pirret under läppen gör att man förvillas att tro att man snusar. För många är det viktigaste att ha något under läppen och då få det extra med vitaminer och mineraler vilket samtidigt på sikt bygger upp en bra balans i kroppen, man mår bättre.

Så har du bestämt dig så är Kickup/Real White din följeslagare till ett bättre liv.

Tillverkning

Var tillverkas Kickup/Real White?

Svar: 
Kickup/Real White tillverkas i vår egen anläggning i Borås.

Hur tillverkas Kickup?

Svar: 
Växtfibrer från te värmebehandlas och sedan tillsätts aromer och andra tillsatser. Blandningen packas i portionspåsar och sedan i dosorna innan locket sätts på.

Vilket material används för påsarana i Kickup/Real White?

Svar: 
Materialet i pods är av samma typ som används i tepåsar och består i huvudsak av cellulosafibrer. Fibrerna hålls ihop av ett bindemedel.

Vilken fukthalt har Kickup och Real White?

Svar: 
Kickup ligger på ca 46 % som nytillverkad men kan med tiden bli torrare men det innebär inte att produkten är försämrad, bara lite torrare, Real White har en vattenhalt på ca 20 % när den lämnar produktionen. Produkten torkar väldigt snabbt när förpackningen är bruten men fuktar man podsen lite i munnen innan man lägger den under läppen så blir den som nyproducerad igen.

Kan tänderna missfärgas, bli bruna om man använder Kickup?

Svar: 
Då grunden i Kickup är te och tebladen ger en brunfärg då de blir fuktiga kan man anta att det finns en risk för viss missfärgning av tänderna på samma sätt som vid konsumtion av te eller kaffe.